Onze aanpak
Vanbeek heeft jarenlange ervaring met zowel het opnemen als het verbeteren van energielabels en beschikt over energieadviseurs die gediplomeerd zijn volgens de laatste EP-U eisen. Deze energieadviseurs werken volgens een vaste werkwijze ten behoeve van een succesvolle uitvoering. In de bovenstaande afbeelding zie je de stappen. In dit blog worden de stappen beschreven.
Bij aanvang van het onderzoek wordt altijd eerst vastgesteld welke energielabel verplichtingen van toepassing zijn op het te onderzoeken vastgoedobject. Hierin wordt onder meer gekeken naar de monumentale status en de kadastrale gegevens. In onze blog ‘Alles wat je moet weten over het energielabel’ leest u meer hierover.
Stap 1 en 2: Bureauonderzoek en opname op locatie
Voor het opnemen van een energielabel, start de adviseur altijd met een uitgebreid bureauonderzoek. Aan de hand van zowel openbare gegevens, als gegevens aangeleverd door de opdrachtgever (plattegronden, gevelaanzichten et cetera), krijgt de energieadviseur een goed beeld van het gebouw en is hij tot in detail voorbereid voor de opname op locatie.
De opname op locatie wordt altijd uitgevoerd door één of meerdere van onze EP-U gediplomeerde energieadviseurs. Gedurende de opname, loopt de energieadviseur, vaak samen met de opdrachtgever, door het gebouw, waarbij er onder meer wordt gekeken naar installaties, isolatie en verlichting. Zo wordt een gedetailleerd beeld van de energieprestaties van het gebouw gevormd.
Stap 3 en 4: Uitwerken en voorlopig energielabel
Nadat de energieadviseur de opname op locatie heeft uitgevoerd, verwerkt hij alle bevindingen – samen met de bevindingen uit het bureauonderzoek – tot een energielabel. Hiervoor wordt er gebruik gemaakt van de daarvoor bedoelde VABI-software. Deze software genereert het energielabel.
Het door de software berekende energielabel is nog niet definitief. De energieadviseur meldt het label namelijk pas definitief af bij het RVO na goedkeuring van de opdrachtgever. Dit geeft de opdrachtgever de mogelijkheid om (een aantal van) de standaard berekende maatregelen van de VABI-software door te voeren, of maatwerk verbeteradvies te krijgen van de energieadviseur.
Stap 5: Maatwerk verbeteradvies
Is het voorlopige energielabel lager dan dat je wenst of moet, bijvoorbeeld omdat jouw kantoor energielabel C moet hebben in 2023, dan is het direct na de opname een mooi moment om de energieprestaties te verbeteren. De EP-U adviseur die het voorlopige label heeft opgenomen, kan je hier als geen ander bij helpen. Hij kent inmiddels het gebouw en weet waar de verbetermogelijkheden liggen. Al deze verbeterpunten kan de energieadviseur bundelen en, na overleg met jou als opdrachtgever over welke maatregelen het meest passend zijn, uitwerken en vastleggen in een maatwerk verbeteradvies.
Stap 6: Definitief energielabel
Na afmelding van het energielabel bij RVO is het energielabel definitief. Hiermee wordt het energielabel opgenomen in de database van de overheid en is het tot tien jaar na afmelding geldig.