In de afgelopen jaren hebben veel organisaties zich actief ingezet voor energiebesparing en duurzaamheid. Ondanks de waardevolle stappen die zijn gezet, blijft de vraag of deze inspanningen voldoende zijn voor een succesvolle energietransitie.
Invloed individuele afdelingen vaak onderbelicht
Grote organisaties bestaan vaak uit verschillende afdelingen, waarbij elke afdeling op zijn eigen manier invloed uitoefent op het energieverbruik. Hoewel het dagelijkse energieverbruik wordt gemonitord en grote productieprocessen aandacht krijgen, blijft de bijdrage van individuele afdelingen aan het totale energieverbruik vaak onderbelicht.
De doelstellingen van deze afdelingen verschillen; de één richt zich op korte termijn voordelen zoals lagere kosten, terwijl de ander zich richt op lange termijn duurzaamheid. Deze uiteenlopende en soms tegenstrijdige doelstellingen kunnen elkaar tegenwerken, wat leidt tot een inefficiënte aanpak.
Integraal energiemanagement
Een integrale benadering van 'energie' stelt organisaties in staat om proactief te werken aan het behalen van hun doelen in de energietransitie. De aanpak voor een organisatie in de energietransitie is integraal energiemanagement. Door samenwerking tussen afdelingen te bevorderen en gezamenlijke doelen te stellen, kan de impact van energiebesparende maatregelen aanzienlijk worden vergroot. Dit leidt niet alleen tot kostenbesparingen, maar ook tot een sterkere positie in de steeds competitieve markt van duurzaamheid.
Wil je graag starten met integraal energiemanagement, dan kan jouw organisatie het best een energiemanagement assessment laten uitvoeren. Zo krijg je een compleet beeld van alle afdelingen van jouw organisatie.