Routekaarten zijn via afspraken van de branche-organisaties voor sommige branches (zorg, onderwijs) bindend. Voor andere branches geldt dat niet. In deze blog wordt de achtergrond van de routekaart toegelicht.
Waarom zijn er routekaarten?
In 2015 is door 195 landen het Klimaatakkoord van Parijs ondertekend, waarin is afgesproken dat: “De gemiddelde mondiale temperatuurstijging behoorlijk onder (‘well below’) 2°C moet blijven, met inspanningen om de stijging verder te beperken tot 1,5°C”. Nederland heeft zich ook gecommitteerd aan het akkoord van Parijs.
In Nederland is in 2019 de Klimaatwet aangenomen. Deze wet bepaalt de richting voor de energietransitie van Nederland. In de Klimaatwet staat onder meer dat ons land de CO2-uitstoot in 2030 met 49% én in 2050 met 95% moet hebben gereduceerd (ten opzichte van 1990).
Klimaatwet - Klimaatakkoord
De Klimaatwet is een kaderwet waarin doelen van de energietransitie zijn vastgelegd. De uitwerking van de doelen staat in het Klimaatakkoord.
Om het doel voor 2030 te halen, hebben de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties het Klimaatakkoord gesloten. In het Klimaatakkoord (2019) staat beschreven hoe de energietransitie wordt vormgegeven. Dit zijn de plannen en afspraken van ruim honderd maatschappelijke partijen over hoe de doelen uit de Klimaatwet bereikt worden. Het Klimaatakkoord richt zich op de vijf thema’s: elektriciteit, industrie, mobiliteit, landbouw en landgebruik en gebouwde omgeving.
Klimaatakkoord thema: Gebouwde omgeving
Routekaarten voor het maatschappelijke vastgoed maken onderdeel uit van het plan voor de gebouwde omgeving. Bij deze routekaarten wordt onder meer onderscheid gemaakt tussen routekaarten voor het Onderwijs (PO,VO,MBO ,HBO en WO), de Zorg (Care en Cure) en overheden (rijksoverheid, provincies, gemeenten, waterschappen, et cetera).
Wat is het verschil tussen een sectorale en een portefeuilleroutekaart?
Een portefeuilleroutekaart is het uitgestippelde plan van (bijvoorbeeld) een zorginstelling waarmee zij de doelstellingen uit het Klimaatakkoord willen halen (49% minder CO2-uitstoot in 2030 ten opzichte van 1990) .
De sectorale routekaart beschrijft op hoofdlijnen de status en de maatregelen om de doelstellingen te halen voor de hele sector. Op basis van de sectorale routekaart maken de individuele organisaties (instellingen) een portefeuilleroutekaart.
Hoe verhoudt de routekaart zich tot de andere overheidsinstrumenten en wetgeving?
In onderstaande overzicht zie je de verschillende overheidsinstrumenten waarmee organisaties, al dan niet wettelijk verplicht, werken aan CO2-reductie en energiebesparing.
Lees voor toelichting onze dienstbeschrijving routekaart.