Actueel en publicaties Blogs Voorkom gelijktijdig koelen en verwarmen

Voorkom gelijktijdig koelen en verwarmen

Kennisblog
13 april 2022
Gebouw algemeen
In deze blog beschrijven we hoe je gelijktijdig koelen en verwarmen kunt voorkomen.

Woensdag 3 april 2022 - Ruud Gelten

 

Bij veel gebouwen zijn de klimaatinstallaties niet goed op elkaar afgestemd. Hierdoor is de kans groot dat een deel van het jaar tegelijkertijd wordt verwarmd en gekoeld, waardoor energie wordt verspild. Dit gebeurt met name in het voorjaar en het najaar, als de automatische zomerblokkering van de CV installatie nog niet is geactiveerd, maar al wel gebouwkoeling nodig is. Het kan dan voorkomen dat de  luchtbehandelingskasten al aan het koelen zijn, maar de radiatoren nog steeds warmte afgeven. De installaties werken dan tegen elkaar in. En daarbij versterken ze elkaar ook nog eens. De gevolgen zijn een verstoord binnenklimaat, comfortklachten en een onnodig hoog energiegebruik.

 

Hoe ontdek je of in jouw gebouw gelijktijdig wordt gekoeld en verwarmd?

Of dit gebeurt en hoe vaak is in het voorjaar vaak eenvoudig te onderzoeken. Bijvoorbeeld door ter plaatse in het gebouw te gaan kijken, door te kijken in het gebouwbeheersysteem, of door middel van opnames met een thermografische camera. Deze onderzoekswijzen zal je niet elke dag toepassen. Met inzet van monitoring middels een EBS of EMS (bijvoorbeeld middels de EBS tool of ErbisOne; zie ook RVO) heb je elke dag inzicht hierin.

Gelijktijdig Koelen En Verwarmen

Maak een einde aan gelijktijdig koelen en verwarmen

Als is vastgesteld dat er gelijktijdig wordt verwarmd/gekoeld, dan zijn er meerdere oplossingen. Een van de snelste oplossingen is om de radiatorkranen op een lagere stand te draaien, zodat deze alleen warmte leveren als het echt nodig is. Voordeel is dat daarbij onderscheid kan worden gemaakt tussen de verschillende kamers en oriëntaties (zoals kamers die grenzen aan de noord- of zuidgevel). Nadeel is dan wel dat je dit per radiator moet instellen en dat gebruikers de radiatoren zelf weer omhoog kunnen draaien en het effect teniet doen.

 

Regeltechnisch koppelen van verwarming en luchtbehandeling

Beter is om regeltechnisch de verwarmingsinstallatie en de luchtbehandelingsinstallatie te koppelen, om er voor te zorgen dat er geen warmte meer wordt geleverd op het moment dat een luchtbehandelingskast gaat koelen. Tussen koelen en verwarmen wordt dan vaak een tussenliggende periode (een zogenaamde dode band) aangebracht waarin beide systemen zijn uitgeschakeld.

 

Inzet slimme systemen

Slimme systemen zoals Priva ecoBuilding kunnen naast een momentane sturing ook rekening houden met de weersvoorspelling. Bijvoorbeeld op dagen dat het ’s ochtends nog koud is, maar waar de temperatuur in de loop van de dag snel oploopt. Dergelijke systemen kunnen dan ’s ochtends verwarmen, maar stoppen vroeg genoeg met het voeden van het CV systeem om te voorkomen dat er in de middag gekoeld moet worden. Meer weten over de implementatie en werking van deze innovatie technologie kijk op www.vboptimum.com

 

Meer weten?

Maak dan direct een afspraak via 026 312 70 00 of via info@vanbeek.com. We helpen je graag.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw organisatie?